Bereiden

Zet de schijf voor dikke plakjes in de keukenmachine en verhit de oven tot 220 °C (gasovenstand 7). Breng een volle ketel water aan de kook.

Pel de rode ui en snijd hem doormidden. Was de aardappelen maar schil ze niet, en snijd ze samen met de ui in de keukenmachine in plakjes. Kieper ze in een stevige braadslede (ongeveer 35 × 25 cm) en strooi er zout, peper,gerookte paprika poeder, Marrakech mix en de Casablanca mix op. Rasp er een kwart van de bol nootmuskaat over, pers er de ongepelde teentjes knoflook bij en schenk de slagroom over de aardappelen.

Trek de ansjovisfilets in stukjes, doe ze samen met een flinke hand Parmezaanse kaas, de laurierblaadjes, de blaadjes van een paar takjes tijm en een flinke scheut olijfolie bij de aardappelen, hussel alles met je handen door elkaar en zet de braadslede op matig vuur. Giet er 200 ml kokend water bij, dek de braadslede af met een groot stuk aluminiumfolie en laat hem op het vuur staan. Schud even met de braadslede om te voorkomen dat de boel aanbrandt.

Haal het stuk aluminiumfolie van de braadslede en rasp er een laagje Parmezaanse kaas over. Besprenkel de resterende takjes tijm met olijfolie, strooi ze erop en zet de dauphinois 15 minuten boven in de hete oven, of tot er een goudbruin, pruttelend korstje op zit.

extra benodigd

Keukenmachine, braadslede (ongeveer 35 × 25 cm), aluminiumfolie

Ingrediënten

  • 1 rode ui
  • 1 kilo vastkokende aardappelen, zoals Maris Piper
  • 1 bol nootmuskaat
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 theelepels Marrakech mix
  • 1 theelepel Casablanca mix
  • 1 theelepel gerookte paprika
  • 225 ml slagroom
  • 4 ansjovisfilets in olie
  • Parmezaanse kaas
  • 4 laurierblaadjes
  • een heel klein bosje verse tijm
  • olijfolie